Csak Magyarországon nem látni a hókotrót?

Miért nem látok egy hókotrót sem? Dugó, csúszkálás, késések...
 
"Nnna, ez is csak Magyarországon történhet meg..." Vagy mégsem?
Nyolc éve élek Münchenben, az oka összetett, és nem, egyáltalán nem biztos, hogy "én már kint is fogok maradni". (Majd meglátjuk, hogy alakul az életem/-ünk. Az eddigi nyolc év is sok ingázással telt. Kis túlzással amolyan kétlaki élet alakult ki.)
Jól érzem magam Münchenben és otthon, Magyarországon is. Látom az előnyöket és a hátrányokat is, és egyre többször döbbenek rá: a mindennapos "klasszikus" problémák országtól, nációtól függetlenül fennállnak.



A végletes, szélsőséges megfogalmazásokat nem szeretem. (Még akkor sem, ha néha én is belecsúszok...) Éppen ezért zavar, ha meghallom "na ez is tutira csak Magyarországon történhet meg, bezzeg a nálunk fejlettebb országok..." Tapasztalom, hogy valóban vannak dolgok, amik kint jobban működnek, de bizony szép számmal fordul elő olyan eset is, amikor meg kell állapítanom: ez bizony otthon olajozottabban megy... (Példák később.)

Ami viszont tuti: a kitartó havazásból fakadó problémákkal kapcsolatban a németek szájából dettó ugyanazok a mondatok hangzanak el, mint amiket otthon hall az ember. 

Idézet egy mai kisebb folyosói beszélgetésből:

"Miért nem sózzák az utakat?"
"Utaztam vagy 20 km-t, de egy hókotró se jött szembe..."
"Miért nincsenek eltakarítva az utak?"
"Csúszkálnak az autók, csigatempóban tudok csak haladni..."

Napi szinten 2 x 40 km-t kell utaznom. A normális esetben 40 perces utat reggelente jelenleg másfél óra alatt teszem meg. Az egyik forgalmas német autópályán a minap olyan vastag jégpáncél feszült, hogy 40 km/h átlagsebességgel és némi zabszemmel a hátsómban tudtam csak haladni... (Megjegyzem, élvezem, hogy esemény van.)

Az illetékesek igyekeznek, dolgoznak, de néha sajnos az időjárás erősebbnek bizonyul... 

Nem akarok senkit se védeni. Én csak tudatosítani szeretném, hogy a hóeltakarításból fakadó probléma nem (sem) magyar specialitás. Amint feltalálták a teleportálni, időt megállítani és lehetőleg a hőmérsékletet feljebb tekerni tudó hókotrókat, minden bajunk meg fog oldódni. Addig türelem.

Tél van. Annak minden szépségével és macerájával együtt...


Valami újdonságot keresel a Facebookon? Nézz be ide.

Követhetsz Bloglovinon is

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések