Online edzés és "házibuli" Tibivel: avagy spinning a járvány idején

Régóta kerestem a neten online spinning órát, de vagy a videó minősége, vagy a zene nem stimmelt. Januárban találtam rá Gelencsér Tiborra (35), aki Győrben dolgozik informatikusként és kerékpáros edzőként. Tíz éve tart spinning órákat, - a járvány idején a világhálón, mosolygósan, kreatívan, pörgős zenékkel párosítva. Elég egy gyors átöltözés, illetve egy bicikli, és a nappali közepén egy vidám, motiváló spinning edzésen találhatod magad.

Merre jártál éppen tavaly tavasszal, amikor megtudtad, hogy bezárják a konditermeket?

A helyszínre nem emlékszem, de nem lepett meg a döntés. Készültem rá lélekben, valamint a vendégeket is felkészítettem arra, hogy várható egy ilyen lépés a kormány részéről.

Elkeseredtél vagy kiutat kerestél?

Nem vagyok az a kesergő típus. Mindig a megoldást keresem, így azonnal elkezdtem minden létező pénzem összerakni, hogy videókat tudjak készíteni az otthon maradt vendégeknek. A következő kérdés a megfelelő platform volt. Mindenképp szerettem volna, ha térítésmentesen is elérhetőek lennének az edzések, hisz éppen akkor sokan kerültek nehéz helyzetbe, és tudom, hogy ilyenkor mennyit tud adni a közösségi sportélmény. A másik fontos kritérium a minőség volt. Így jött képbe a YouTube.

Mi alapján választasz zenéket személyes ill. online edzéshez?

A zenéimet igyekszem úgy válogatni, hogy minél szélesebb spektrumúak legyenek. Az óráimon már nagyon sok előadó „fellépett”. Lehet kérni is nálam dalokat, így függetlenedik az én zenei ízlésemtől is kicsit az óra. Olykor házibuli hangulatot idéznek az edzések.

Érhetnek-e Téged, mint edzőt a virtuális térben olyan élmények, amelyek mondjuk az edzőteremben nem történnek meg?

Határozottan igennel kell feleljek, hisz például az adakozás is ilyen élmény. Mindig nagy boldogsággal tölt el, amikor látom, hogy valaki a pénzzel hajlandó támogatni a közös munkánkat. A visszajelzések is jóval nagyobb számban találhatók meg a videók alatt, és a Facebook oldalon kommentekben, a privát levelekről nem is beszélve. Nagyszerű érzés.


 

Mi az előnye/hátránya szerinted a személyes és az online tréningnek?

A világhálón keresztül sok olyan emberhez is eljutott ez a fajta sportolási lehetőség, akik eddig csak ruhaszárítónak használták az otthoni spinning bringát. Hatalmas siker szerintem, hogy sikerült őket aktivizálni - fizetett reklám nélkül. A személyes edzések persze a nevéből is hallhatóan mindig személyesebbek lesznek, azonban dolgozom azon, hogy konferenciaalapú edzéseket is beiktassak. Ha kamerán keresztül én is látom a többieket, azért személyesebbé tudja varázsolni az élményt, hisz tudok az aktuális kameraképre reagálni.

Néha éri az a kritika a spinninget, hogy “csak lábra” dolgozik. Hogyan reagálsz ezekre az állításokra, mivel érvelsz?

Elég csak rám nézni, vagy a vendégek arcára edzés közben, vagy után. Elsődleges cél, hogy jól érezd magad. Ha ez megvan, a célok könnyebben elérhetőbbé válnak. Azokba a vitákba, amelyek valamiféle hiányos ismeretből adódva merülnek fel, nem szabad belemenni. Ezzel rendszerint pontot is teszek a témára.

Ha valakinek “sima” szobakerékpárja van otthon, azzal is követheti az edzéseket?

Sok olyan eszköz van, amihez csak egy kis fantázia kell, és máris kompatibilis lesz ezekkel az edzésekkel. Ilyenek a szobakerékpárok is, de volt már rá példa, hogy valaki elliptikus trénerrel, kerékpáros görgővel edzett a videóimra. Szívesen adok tanácsokat a vendégeimnek.

Ha kinyitnak a konditermek, utána is folytatnád az online edzéseket?

Igen, a mostani konferenciaedzések is a jövőbeni online edzéseket készítik elő. Szeretném tovább vinni azt, amit elkezdtünk. A YouTube-on továbbra is elérhetőek lesznek az órák díjmentesen.

Fel tudod-e mérni, hogy hányan követnek külföldről ill. Magyarországról?

A YouTube egész jó statisztikákat tud előállítani, valamint a visszajelzésekből tudok arra következtetni, hogy Magyarországról nézik az edzéseimet jelentős részben, azonban nagyjából 10%-ban érkeznek külföldről is. Számottevő országok Románia, Szlovákia, Németország és az Egyesült Királyság. A személyes visszajelzésekből tudom, hogy az USA és Norvégia is képviselteti magát.

Mennyiben kell másképp felkészülni egy online edzésre, mint egy személyesre? Mitől lesz egy online edzés hatékony és motiváló?

Mentálisan másfajta jelenlétet kíván, mivel az edzéseimnél mindig csak magamat látom, és csak a kommentek mutatják meg, hogy vannak rajtam kívül mások is a virtuális teremben. Azonban a 10 éves spinning edzői múltam sokat segít, hogy mit is lehet ilyenkor mondani, hogy egy új vendég is át tudja élni a spinning élményét, fel tudja venni a fonalat, és tagja tudjon lenni a közösségünknek.

Ha nincs Covid, hol tartasz edzéseket?

Győrben tartom az edzéseimet, azonban jelenleg folynak az egyeztetések, hogy pontosan hol és milyen formában megyek tovább. A pandémiás időszak alatt megroppantak a termek, emiatt is nehéz most a folytatásról beszélni. Épp értékesítés alatt van az az edzőtermi rész is, ahol eddig tartottam az edzéseket.

Ha épp nem spinningelsz, mivel szereted tölteni az idődet?

Sokat dolgozom. Igyekszem olyan munkákat vállalni, amik szabadidős tevékenységként foghatók fel. Nekem ilyen az informatikai rendszerek üzemeltetése és a honlapok készítése is.

Mi volt számodra a 2020-as év legnagyobb/legmeglepőbb felismerése?

A világ mennyire meg tud változni. Nálam szinte minden megváltozott 2020-ban.

Mi az, ami a legtöbbször megfogalmazódott a fejedben a Covid kapcsán?

Köszönöm. – Ezt üzenem a járványnak, és az újabbnál újabb kihívásoknak, amikkel szembe kellett - és kell - néznem. 

Ha Te is szívesen edzenél Tibivel, látogass el a Facebook vagy a YouTube oldalára, ahol az aktuális heti órarendet is megtalálod.

További tartalmakat, videókat a blog Instagram vagy Facebook oldalán találsz. 
Bloglovinon is megjelennek az írásaim.


Korábbi bejegyzések:

A németek is szoktak panaszkodni?

Mennyi szünidő jár egy német diáknak?

Mit tanulhatnak a dán diákok egy magyar sráctól?

Idegesít a bürokrácia? 10 + 1 tipp Németországban munkát vállalóknak? 

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályán jártunk 

Csak érjük el a vonatot... 

Lombiktörténet Németországból - utazás egy érzelmi hullámvasúton

Így utaztunk Thaiföldre - koronavírus idején

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések