Dárdai Palkó: hajrá, mindent bele a Vidiben!




Labdarúgó, Labda, Futball, Játék, Sport, Zöld Foci

Néhány hónappal ezelőtt megfogadtam, hogy este kilenc után kikapcsolom a mobiltelefonomat. (A vonalas az "ügyeletes".) Az elhatározásomat hol sikerül betartani, hol nem... Tegnap este 11-kor ("sunyiban" 😀) rápillantottam a Nemzeti Sport oldalára: "Dárdai Palkó a Vidiben folytatja." 

Mi a fene! De jó! - Ezek ugrottak be először. Aztán beleolvastam a hozzászólásokba... Mert az is egyfajta "közösségi élmény". (Főleg a jelenlegi, visszafogott társadalmi életből fakadóan.) Együtt örülhetünk, hogy egy német környezetben, de főleg magyar családban nevelkedett fiatalember, aki anyanyelvi szinten beszéli a magyart és a németet is: Magyarországra költözik.

Aztán koppantam. Tisztelet a kivételnek, de leginkább nem örülünk. Ismét okos(abb)nak hisszük magunkat. Ítélkezünk. Megkérdőjelezzük a döntést, a magyarságát, az apai nevelést: bármit, és mindent (is).  Prognózisokat állítunk fel. Természetesen, főleg negatív kimenetellel. 

Őszintén remélem, hogy a (finoman szólva) szkeptikus hangok azért kerülnek túlsúlyba az ilyen "fotelszekciókban", mert aki valami pozitívat hozzászólna, az inkább legyint, s okosabbnak látja csendben maradni...

"18 évesen Palkó a német válogatottat választotta." Mondhatjuk így is. Meg úgy is, hogy egy német újságíró, eldöntendő, mondhatni provokatív kérdésére valóban a német válogatott mellett tette le a voksát. Mindezt úgy, hogy akkor a német nevelőegyesületében játszott, az édesapja vezetőedzői poszton, és a videó is (alapvetően) németek felé irányult. Ha valaki látta a videót, akkor tudja, hogy Palkó röviden elgondolkodott, megállapította, hogy ez pont egy amolyan "szürke" kérdés, amit bőven tudna még fejtegetni, de végül rábökte, hogy Németország. Na bumm...

Most meg, 21 évesen úgy döntött, hogy a Videotonhoz igazol. Ismerős terepen játszhat, fejlődhet. Kamatoztathatja a Németországban tanultakat és a magyarokra jellemző fineszességet, kreativitást. Bátor döntés tudva, hogy a név sok terhet is jelenthet.

De, ha azért költözik Magyarországra, mert egyszer az Alexanderplatzon állva azon töprengett, hogy elég volt a Bratwurstsemmelből meg a Dönerből, és inkább több kolbászt, lángost meg hekket fogyasztana: úgy is jó.

Hajrá Palkó! Érezd jól magad, és érd el azt, amit szeretnél.

Isten hozott itthon!


 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések