Ilyennek látta egy német fiatalember a szeptemberi Fradi - Újpest rangadót

 "Szükségem van a térképeidre. Van egy pár perced?" A kölcsönös kollegiális viszonyra tekintettel szívesen álltam munkatársam, Andreas rendelkezésére. Kis idő múlva, egy listával a kezében kopogtatott az ajtómon. Kiderült, hogy a kora őszi utazásuk során Lengyelország, Szlovákia és Horvátország mellett útba ejtik barátnőjével Magyarországot is. Ha már hazánkba is ellátogatnak, akkor mindenképpen szeretne elmenni egy magyar bajnoki labdarúgó-mérkőzésre.

Arra a pár napra, amikor Budapesten lesznek, kinyomtatta az összes NB 1-es találkozó listáját.  "Mielőtt kikeresem a településeket, gyorsabb, ha az íróasztalodon található térképeken megmutatod, hogy melyik meccs lehet az utazásunk szempontjából, földrajzilag a legmegfelelőbb." (Köszi anyu és apu a lefóliázott térképalátéteket.)

Andreas mindenképpen olyan szállást keresett, amelynek a közelében lángosozót is talál. A müncheni Viktualienmarkton is gyakran megfordul a magyar standnál.   
 

Veronikát a gasztronómia és a budapesti építészet nyűgözte le

 

Andyval már korábban is többször beszélgettünk sportról, főleg fociról vagy kézilabdáról. Jólesett, hogy ügyelt a fővárosunk helyes kiejtésére. Tisztelettel hallgattam, hogy milyen széles körű tudással rendelkezik a magyar labdarúgás történelméről. - Egyik kolléganőnknek (a férje kapcsán) a prágai Strahov stadionról mesélt meglepő részletességgel.

A Ferencváros nevet is igyekezett a leghelyesebben kiejteni, és jelezte, hogy legszívesebben egy Fradi-Újpest derbit választana. Becsületesen végignéztük a lehetséges helyszíneket: Kisvárda kiesett, a Videoton szorosan, de végül lemaradt, és megegyeztünk abban, hogy a Groupama Aréna lesz a befutó.

Az FTC honlapját ismerte, de a jegyvásárláshoz inkább egy magyarul tudó segítségét kérte. A szurkolói kártyával kapcsolatos szervezési nehézségek miatt végül is egy Telekom-VIP jegyet sikerült beszerezni. 

Andreas és Veronika a Groupama Arénában

 

Szeptember végén lelkesen küldte nekem a fotókat és videókat a stadionból. Néhány molinóhoz fordítást kért, és sokadszor is megköszönte, hogy sikerült összehozni ezt az emlékezetes sportélményt. 

Andreas fotói a stadionból

Izgatottan vártam, hogy élőben is beszámoljon a történésekről. Egy harmincöt éves, német fiatalember, aki A licences edzőként az FC Bayern utánpótláscsapatainál tevékenykedik, és nívós, telt házas Bundesliga vagy Bajnokok Ligája mérkőzéseken vehet részt: csillogó szemmel mesélt a Fradi - Újpest találkozóról. Számos videóval és fotóval támasztotta alá, hogy micsoda hangulat uralkodott a stadionban, és mennyire örül, hogy ott lehetett. 

"Ráadásul még egy MTK -Mezőkövesd meccsre is eljutottam." Ekkor látva a jó szándéktól és megértéstől vezérelt, de azért egy picit mégis értetlenkedő arckifejezésemet, így folytatta. "Azt tudtam, hogy az MTK a neves Hidegkúti Nándorról elnevezett stadionban játszik. Odasétáltam, és vettem egy jegyet. Megtiszteltetés volt számomra egy ilyen tradicionális magyar klub bajnoki mérkőzésén részt venni."  


 

 

 
Andreas lelkesen tudósított az élményeiről a barátainak is. Egy olyan társaságnak, akik a futballra nem csak, mint sportra, hanem mint kulturális értékre tekintenek. Egyszer például Guernsey-be is ellátogattak azért, hogy megtekintsék az ottani stadiont.  

Német munkatársam biztosított arról, hogy jövő év elején szeretnének - akkor már a fiúkkal együtt csoportosan - ellátogatni Budapestre. Tovább gyarapítaná a tradicionális magyar klubok listáját: legszívesebben egy Kispest Honvéd meccsel bővítené a kört, és nagy vágya, hogy a "B-közép" soraiban állhasson, de Debrecenbe vagy Diósgyőrbe is szívesen elutazna. A Puskás, a musical is érdekelné. Sajnálja, hogy nem ért magyarul. 

Biztosítottam arról, hogy a szervezéssel kapcsolatban, továbbra is szívesen állok a rendelkezésére. Kíváncsian várom, és örömmel fogom hallgatni a következő élménybeszámolóját is.


További tartalmakat, videókat a blog Instagram vagy Facebook oldalán találsz. 
Bloglovinon is megjelennek az írásaim.

 

Korábbi bejegyzések:

A 13 éves Bence készítette a dunaújvárosi postások táncos videóját

Gábor kalandjai a nagyvilágban: virtuális utazás egy volt osztálytárssal

Online edzés és "házibuli" Tibivel: avagy spinning a járvány idején

A németek is szoktak panaszkodni?

München egy gimnazista lány szemével

Mennyi szünidő jár egy német diáknak?

Mit tanulhatnak a dán diákok egy magyar sráctól?

Idegesít a bürokrácia? 10 + 1 tipp Németországban munkát vállalóknak? 

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályán jártunk 

Csak érjük el a vonatot... 

Lombiktörténet Németországból - utazás egy érzelmi hullámvasúton

Így utaztunk Thaiföldre - koronavírus idején


 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések